NOG EVEN OVER DIE BUS…

Een tijdje geleden hebben wij op de website een thermometer geplaatst met een eindbedrag van
€ 25.000. Dankzij jullie donaties en enthousiaste reacties zijn we al een heel eind in de goede richting!

Hoe komen we aan het streefbedrag van € 25.000?
Het vervoermiddel waar wij voor Koen naar op zoek zijn is bij voorkeur een (kleine) camper of een bus die kan worden omgebouwd tot camper. Het moet een camper/bus zijn die een flink aantal jaren meekan, die ‘prikkelproof’ is, voldoende ruimte biedt voor Koen en een trekhaak heeft voor onze vouwtandem.
Met deze wensen hebben we al snel een budget nodig van € 25.000.

Omdat het stressniveau van Koen hoog is, heeft hij meer ruimte om hem heen nodig om te kunnen ontspannen. Wat wij als gezellig naast elkaar zitten ervaren vindt Koen juist niet prettig.
Daarnaast is de ruimte ook nodig om reflexmatige bewegingen, die ontstaan tijdens stressmomenten, op te vangen. Een bus met een dubbele cabine biedt die ruimte onvoldoende.

Het zou heel fijn zijn om de bus te kunnen gebruiken als veilige plek voor Koen. Lukt het niet om ergens iets te gaan eten of te overnachten dan zorgt een camperinrichting ervoor dat we samen met Koen, onafhankelijk van de plek, verdere stappen kunnen zetten wanneer hij daar aan toe is.

Waarom een bus voor een lange periode?
De bus is nodig om Koen buitenshuis weer positieve ervaringen te laten opdoen. Dit zal een ontdekkingstocht worden, welke niet eenvoudig zal zijn en tijd zal kosten.

Langdurig ervaren van stress heeft onder andere invloed op het verwerken van informatie uit de omgeving door de hersenen. Dit wordt ook wel ‘sensorische informatieverwerking’ genoemd. Bij Koen is dat bijvoorbeeld te merken aan zijn reactie op (plotselinge) geluiden en het wel/niet kunnen verdragen van kleding en schoenen. Zoals op de foto’s op de website is te zien draagt Koen een pyjamabroek, geen sokken en crocs. Een ander voorbeeld is dat meerijden in een auto al jaren moeilijk, zo niet onmogelijk, voor hem is. Hij geeft aan dat een hoge zit, zoals in een bus, ervoor zorgt dat hij minder informatie krijgt uit zijn omgeving en de informatie die hij krijgt eerder en beter te overzien is. Naast een hoge zit helpt blindering van de ramen, want ook licht en schaduw zijn prikkels en een zonnebril kan Koen niet verdragen aan zijn hoofd.

Haast
Natuurlijk is er haast. De bus is voor ons een voorwaarde om verder te kunnen. Nu stappen we op de tandem, fietsen een rondje en laten Koen weer wennen aan mensen in zijn omgeving.
Een bus kan ervoor zorgen dat zijn leefwereld groter wordt. Samen leuke dingen meemaken en weer toekomstperspectief ervaren, omdat er weer dingen lukken. Ervaren dat hij niet afhankelijk is van zijn moeder, maar dat hij (samen met zijn team) komt waar hij naartoe wil.